Läst: Sprucket ansikte av Lotta Malmhester

Otroligt flyt

Efter att ha läst en tredjedel av Sprucket ansikte av Lotta Malmhester var jag beredd att lägga mig platt och utnämna detta till årets bästa bok. Inte minst språket flyter som Norrlandsälv, jämnt och kraftfullt. Att få tränga in i huvudpersonens fylleförvirrade hjärna och dela alla mörka tankar är spännande. Jag tänker både en och två gångar, men hallå, det där kunde vara jag.

Lotta Malmhester har en begåvning långt utöver det vanliga. Berättarperspektivet, karaktären och flytet … Allt gör det här till en bok som är annorlunda än de flesta deckardebuter.

Det gör ingenting att jag som läsare känner att jag ligger ett steg före huvudpersonen när det gäller att se vad som pågår. Det beror förmodligen på att jag är nykter, medan huvudpersonen dricker whisky och annat.

Men så i mitten av boken, den så kallade vändpunkten, när huvudpersonen går in i en annan roll händer något. Kraften sinar. Norrlandsälven får sitt dammbygge. Det flyter fortfarande på, men mycket av dynamiken som byggdes upp av demoner, dåligt självförtroende och avundsjuka försvinner. Förskjutningen är nödvändig för att bära historien vidare, men för mig blir den ett trovärdighetsproblem.

Huvudpersoner

Hela boken kretsar kring två grannpar som bor avskilt nära Stockholm.

Det äldre paret Doris och Andreas Enander har bott där länge. Agnes (huvudpersonen) och Jon har flyttat dit efter att Agnes fått ärva huset av sin farbror Gerhard.

Farbror Gerhard var konstnär. Det är Agnes också, utbildad på konstfack, men utan framgång. Hon gör skulpturer, ibland groteska, som ingen vill ha. Grannen Doris har på äldre dar sagt upp sig från ett jobb på Försäkringskassan för att förverkliga sin dröm om att bli konstnär. Hon målar akvareller, i huvudsak naturmotiv. Hon lyckas som konstnär, har utställningar och blir omskriven – till Agnes förtret.

Agnes sitter i sitt fönster, betraktar grannhuset, följer Doris och Andreas. Hennes fantasier och avundsjuka tar sig allt groteskare uttryck.

Vi får följa Agnes tankar direkt via hennes dagbok. Hela berättelsen vilar på hennes dagboksanteckningar. Det är många starka känslor och tankar i berättelsens början som är fantastiskt bra beskrivna.

Jag ska kyssa henne till döds. Riva sönder hennes silkespapperskropp. Göra hela henne till ett konstprojekt. Denna gång ska jag dokumentera konstförloppet. Fota. Visa utvecklingen från nydöd och vacker till ful och äcklig hennes innersta väsen.

Psykologisk thriller

Det är i grunden en psykologisk deckare eller thriller med flera vändningar och överraskningar. De flesta lätta att förutspå. Men det betyder inte att Lotta Malmhester gör ett dåligt jobb. Tvärtom. Upplösningen är kreativ. Hon tar till oväntade knep som gör boken väldigt läsvärd.

Lotta Malmhester - Foto: Bo Malmhester

Om Lotta Malmhester

Sprucket ansikte är Lotta Malmhester debut. Lotta har tidigare bland annat arbetat som skådespelerska och improvisatör. Vid sidan om skrivandet är hon en av de drivande bakom Improvisationsstudion i Stockholm där hon står på scen och håller kurser i improvisationsteater.

Om boken

Genre: Skönlitteratur, deckare, thriller
Språk: Svenska
Författare: Lotta Malmhester
Format: Bok
ISBN: 9789189318540
Antal sidor: 377
Utgivningsdatum: 2022-09-12
Förlag: Southside Stories
Omslag: Niklas Lindblad, Mystical Garden Design

Läsvärd? Absolut. Det här är en riktigt bra bok.

Vad andra tyckt

En läsupplevelse som är svår att värja sig mot, och det intrycket befästs av den smarta och oerhört otäcka intrigen.

(Emma Gustafsson, BTJ-häftet nr 15, 2022)

Jag lyfter på hatten till denna stilsäkra debut. Wow vilken jäkla story!

(Samuel Karlsson, återkommande recensent på Deckarlogg)

Foton:
Lotta Malmhester – Foto: Bo Malmhester
Beskuren bild av bokens omslag.

Lämna ett svar