Läst: Andra arvet av Malin Sanglert

Först en spoiler. Skurken dödar en katt. Faktum är att det inte är den enda katten som dör i berättelsen.

Under min tid i veckotidningsbranschen var dödandet av djur det värsta man kunde göra. Att döda en eller annan människa gick an, men aldrig ett husdjur. Förmodligen fick man inte döda något djur alls.

Tro mig, jag försökte smyga in scener där djur dödas ett par gånger, men det var helt förgäves.

Men i Malin Sanglerts debutbok Andra arvet dödar skurken alltså en katt. Inte av misstag. Utan med berått mod.

Kom nu inte och säg att ni inte blivit varnade, ni känsliga läsare.

Småputtrigt

I övrigt är det en småputtrig historia om Sofie, berättelsens huvudperson, som ärver ett hus på västkusten efter en moster hon aldrig träffat. Mostern i sin tur ärvde huset efter föräldrarna som omkom i en bilolycka.

Sofie bestämmer sig för att renovera huset och samtidigt dokumentera arbetet i ett tidningsreportage. När hon ger sig i kast med renoveringen väcks minnen från barndomens somrar tillsammans med morföräldrarna. Sedan kommer frågorna. Varför bröt hennes mamma all kontakt med morföräldrarna och systern? Varför ärvde systern huset och inte hennes mamma?

Sofie kommer i kontakt med grannar och ortsbor och får höra obehagliga saker. Föremål och fotografier i huset ger fler pusselbitar till den allt annat än problemfria familjehistorien.

Hennes mamma blir upprörd när hon får kännedom om Sofies planer. Hon insisterar på att Sofie ska lämna västkustidyllen och strunta i renoveringen.

Det småputtriga övergår sakta men säkert till en laddad berättelse där huset med alla sina hemligheter och familjens historia står i centrum.

Välskrivet

Malin Sanglert har åstadkommit en imponerande debut. Det är enkelt och välskrivet, vilket jag nyligen berömde i veckans mening.

Miljöbeskrivningar och flera karaktärer är också bra.

Sedan har jag personligen lite svårt för det långsamma tempot. Till skillnad mot många andra upplever jag inte romanen som en spänningsthriller, snarare en sorts pusseldeckare. Spänningsmomenten blir aldrig spännande på allvar.

Antagonisten, det vill säga skurken, anas tidigt och blir i mina ögon inte riktigt trovärdig. Därmed också sagt att det finns luckor i historien som jag har svårt för att svälja.

Men … och det är ett stort men … det här är så mycket bättre än det mesta jag läst den senaste tiden.

Om Boken

Genre: Spänning
Språk: Svenska
Författare: Malin Sanglert
Format: Bok
ISBN: 9789178359134
Förlag: Bokfabriken
Utgiven: 2022-08-01
Antal sidor: 314
Beskrivning:
”Sofie ärver sina morföräldrars sekelskiftesvilla i Skärviken på västkusten av en moster hon aldrig träffat. Hennes plan är att renovera huset till en perfekt sommaridyll, samtidigt som hon dokumenterar förvandlingen för ett inredningsreportage.

Renoveringen kantas av minnen från barndomens somrar, oförklarliga fotografier och alltför många glas bananlikör. Huset gömmer hemligheter, och i takt med att hon rensar ut, väcks allt fler frågor.

Varför bröt morföräldrarna kontakten med Sofie, och hur kommer det sig att hennes mamma blir så upprörd när hon hör att Sofie är i Skärviken?

Huset som hon förknippat med skollov och salta bad känns inte längre tryggt, och hon börjar ana att någon iakttar henne i skydd av sommarnatten. Någon som vill att hon ska bli rädd.”

Vad andra tycker

Det här är en av årets bästa spänningsthriller enligt mig … Rekommenderas till dig som gillar täta, nervkittlande och spännande böcker som verkligen inte är förutsägbara.

Bokprataren

Författaren bjuder på läsvärd spänning, kanske inte tillräckligt för att kvala in på topplistan för årets svenska spänningsdebutanter, men gott och väl tillräckligt för några timmars underhållande läsning.

Kapprakt

Boken är välskriven och med sin lågmälda spänning är den riktigt svår att lägga ifrån sig. Den oväntade upplösningen på slutet gör läsaren riktigt uppspelt och med nyfikenhet väntar man på Sanglerts nästa.

Kajsa Bank, BTJ

Lämna ett svar