Skapa en automatiskt uppläst ljudbok på Google Play

Google erbjuder just nu möjligheten att skapa en automatiskt uppläst ljudbok från en e-bok genom AI-teknik. Boken läses alltså upp av en artificiell uppläsare i stället för en mänsklig sådan. Tjänsten är gratis.

Hur bra tror vi att det är?

Den mänskliga uppläsaren

Jag vet att många författare har bestämda önskemål om vem de vill ha som uppläsare när deras böcker ska omvandlas till ljudbok. Författarparet Grimwalker ber uttryckligen om Jonas Malmsjö som är omåttligt populär bland våra mest kända författare. En av anledningarna är att många läsare uppskattar Jonas som uppläsare och gärna köper en ljudbok där han är uppläsare. Det skapar alltså en merförsäljning, en win-win-situation.

Ljudboken är ett format som växer stadigt. Det blir alltmer otänkbart att inte ge ut en ny bok i de tre formaten: bok, e-bok och ljudbok.

Alla har naturligtvis inte möjlighet att anlita Jonas Malmsjö som uppläsare.

Men är en konstgjord röst alternativet?

Den artificiella uppläsaren

Amazon och andra har länge haft funktioner som låtit användare omvandla text till ljud, ibland som betaltjänster och ibland gratis. Resultatet har alltid gett just ett … artificiellt intryck. Betoningar hamnar fel, ord uttalas inte som man tänkt sig och så vidare.

När jag använde Amazon Polly för fem eller sex år sedan till YouTube blev resultatet acceptabelt, men inte särskilt roligt att lyssna på.

Jag gissar att tjänsten utvecklats en del sedan dess, men har inte brytt mig om att pröva den igen.

Nu kommer Google med en liknande text-till-ljud-tjänst för omvandling av e-böcker till ljudböcker. En gratistjänst tills vidare.

Är den tillräckligt bra?

Jag testar.

E-bok som grund

Fem saker krävs för att du ska kunna skapa en automatiskt uppläst ljudbok på Google Books.

Du måste:

  • ha ett partnerkonto (inte ett vanligt Google-konto)
  • äga rättigheterna till boken
  • skapa boken i epub-format
  • göra boken tillgänglig som e-bok på Google Play.
  • skriva på engelska, franska, portugisiska, spanska eller tyska.

Googles tanke är säkerligen att erbjuda flera språk, men just nu gäller alltså bara några av de stora världsspråken.

I mitt fall hade jag redan lagt ut en e-bok på Google (samma bok som jag använde till inlägget om e-böcker på Amazon).

Om du inte använt partnertjänsten tidigare börjar du här: Partnercenter för Böcker.

Ett nytt omslag

Mitt nästa steg var att skapa ett kvadratiskt omslag baserat på e-bokens omslag. Ljudböcker envisas med det kvadratiska omslaget som gissningsvis är en kvarleva från den tid då vi fick våra ljudböcker i askar med dussintalet CD-skivor. Det finns säkert en tanke bakom det.

Invitation to a Wedding - audiobook on Google Play.

Var ska ljudboken säljas?

När man skapar en e-bok och ljudbok på Google måste man ange säljområden för respektive format.

Säljområde är de länder i vilka du kommer att sälja din bok. Plus en betalningsprofil. Det blir sannolikt samma uppgifter som för e-bok-formatet.

Det behövs alltså ett säljområde för dina e-böcker och ett för din ljudböcker. Om du inte skapat ett för ljudböcker dyker det upp en varning med en förklaring till hur du ska göra.

Du väljer sannolikt ”WORLD” som säljområde, vilket då inkluderar alla länder där Amazon verkar och där du äger rättigheterna till din bok.

Skapa en automatiskt uppläst ljudbok

Dags att skapa ljudfilen.

Din e-bok ska redan finnas på Google Play.

Om den inte gör det, måste du börja med att lägga till den. Titta högst upp, klicka på Lägg till en bok och sedan på Skapa en automatiskt uppläst ljudbok.

Har du redan publicerat e-boken finns den i din bokkatalog. Öppna boken och klicka på innehåll. Där ser du alternativet Skapa en automatiskt uppläst ljudbok (om det inte redan finns en ljudbok).

I nästa steg väljer du din e-bok som mall och anger ISBN eller EAN. Observera att det ska vara ett nytt nummer för ljudboken. Det är också möjligt att skapa ett ID för användning inom Google Play (GGKEY).

Jag rekommenderar att du skaffar ett ISBN (läs hur du gör här: Skaffa ISBN).

Klicka sedan på Spara och fortsätt.

Man som lyssnar på ljudbok - Andrea Piacquadio

Du kommer att se din e-boks text. Du väjer den röst du vill ska läsa boken. Det finns många att välja på. Pröva dig fram.

I mitt fall valde jag mellan brittiska och amerikanska röster, kvinnliga och manliga, samt åldersspann. Lite äldre kvinnliga amerikanska berättare kändes bäst. Jag drog också ner hastigheten lite grann.

”Yngre” amerikanska röster har högt tempo. Vissa brittiska röster har en utpräglad engelska som jag inte är van vid.

Redigera texten

Du kan ändra i din text utan att det påverkar e-boken. Du skapar betoningar och pauser genom att sätta dit kommatecken, punkter eller nytt stycke. Sådant som inte ser bra ut i text, men som fungerar för den artificiella uppläsaren.

Uttal kan du fixa till genom att skriva fonetiskt. Då använder du med fördel International Phonetic Alphabet (IPA).

Siffror och liknande kan du ersätta med bokstäver.

Du måste kanske också ta bort bilder, grafer och liknande som en automatisk uppläsare inte kan tolka.

Ju mer arbete du lägger ner på textunderlaget, desto bättre blir förmodligen resultatet. Jag måste erkänna att jag inte ansträngde mig särskilt mycket eftersom det här mest handlade om ett experiment.

När du är färdig klickar du på skapa ljudfil, vilket kan ta upp till två timmar. I mitt fall tog det ungefär tio minuter.

Redigera uppgifterna om ljudboken

Medan du väntar på ljudfilen kan du passa på att ladda upp ditt omslag.

Om du inte redan gjort det, skriver du även in alla uppgifter om din ljudbok och dig själv (titta i menyn till vänster).

De uppgifterna ska innehålla:

  • Information om boktitel och författare
  • Genre enligt branschstandard
  • Författarbiografi (och eventuella medförfattare)
  • Om boken ingår i en serie
  • Hur boken ska visas i sökningar på Google Play och Google Böcker (förhandslyssning).

Förhandslyssning väljer man i minuter eller procent av bokens sammanlagda längd. Jag valde 15 procent vilket resulterade i ungefär tio minuter av drygt en timme.

Slutligen ska du också välja ett pris. Du anger priset i en vald basvaluta. Google konverterar automatiskt priset till valutan i andra länder.

Jamen, resultatet då?

Det är mycket möjligt att automatiskt upplästa ljudböcker har en framtid, framför allt för de författare som satsar på egenpublicering genom Google, Amazon, Apple och andra.

Tekniken är bra, om än inte lysande. Jonas Malmsjö kommer knappast bli arbetslös inom den närmaste framtiden.

Men visst fungerar det. Avgör själv genom att lyssna på Google Play: Invitation to a Wedding.

Observera att resultatet syns på Google Play, inte på Google Books. Däremot kan du länka ljudboken på Play tillbaka till e-boken.


Bilder:

Roboten: Pavel Danilyuk och Tima Miroshnichenko
Mannen som lyssnar på en ljudbok: Andrea Piacquadio
Ljudbokomslag: Ulf Hagbo

Lämna ett svar