Bloggar om böcker och skrivande

Jag har valt ut cirka 40 bloggar med fokus på bokutgivningar och bokrecensioner som är intressanta för alla som gillar att läsa och vill få boktips. En del, som Kapprakt (Andres Kapp) har skrivit i många år, andra bloggar är nya.

Det är värt att komma ihåg att bloggar kommer och går. Vissa läggs ner. Andra byter inriktning eller fokus. Nya tillkommer. Därför blir de här listorna uppdaterade med jämna mellanrum.

Jag läser samtliga lite då och då. Prenumererar också på vissa. Men skulle jag missa att någon blogg försvunnit, hör av dig (formulär längst ner).

Du kan också kontakta mig om du tycker att en blogg fattas på den här sidan. För att jag ska ta med den bör den ha varit i gång ett tag, fokusera på böcker eller skrivande och vara skriven på svenska.

Längre ner hittar du också länkar till bloggar som fokuserar på skrivandet som hantverk och till författare.

Bloggar om böcker du borde följa

Barnboksbloggen

Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Jag som skriver här heter Carola och är bibliotekarie. Jag är en bokberoende boknörd som älskar att prata om böcker och läsning. På bloggen delar jag med mig av böcker jag läst, böcker jag vill läsa och böcker jag tycker att andra ska läsa.

Barnboksprat

Barnboksprat är en blogg som handlar om barnböcker från pekböcker till ungdomsböcker, nya såväl som gamla.

Bokbesatt

Jag heter Lotta, bor i Stockholm och är minst sagt bokbesatt. Jag läser det mesta, bland annat romance, feelgood, skräck, thrillers, historiska, science fiction och/eller fantasy. Bra skrivna böcker i allmänhet intresserar mig och ungdomsböcker ligger mig varmt om hjärtat

Bokblomma

Jag heter Linnea och Bokblomma är min blogg, som jag har haft sedan yngre tonåren. Då hade ordet ”blogg” inte ens börjat användas och den här hemsidan var främst en plats för mig där jag kunde få utlopp för mitt intresse för webbprogrammering. Idag är bloggen min kreativa lilla yta där jag får skriva, fota och fördjupa mitt intresse för böcker.

Bokdivisionen

Jag gillar att läsa böcker men är dålig på att komma ihåg vad de handlar om så bloggen är ett sätt för mig att minnas mina böcker. Jag vill komma ihåg varför jag valde att läsa boken, vad den handlade om och vad jag tyckte om den – så det är helt enkelt vad jag skriver eller så snackar jag böcker och läsning i allmänhet.

Boktips för unga

Boktips för unga

Välkommen till denna nystartade blogg som på ett strukturerat och lättnavigerat sätt bjuder på boktips för barn och unga med fokus på läsning i skolan. Korta beskrivningar av böckerna kombineras med åldersrekommendationer och förslag på teman som böckerna kan ingå i.

Books ABC

Books ABC är en bokblogg som startade som bokenhanna och jag som driver den heter Hanna. Jag är 30 plus, bor med man och två katter i ett hus på landet i utkanten av Stockholms län och jobbar som statlig tjänsteman.

Breakfast Book Club

Breakfast Book Club är både en frukostbokklubb och en bokblogg. I bokbloggen skriver Ann-Sofie Lindholm och Margaretha Weimar.

C. R. M. Nilsson

Jag, bakom bloggen C.R.M. Nilsson: Som blygt barn tog jag min tillflykt in i böckernas värld och snart väcktes intresset för skrivandet. Jag skriver när helst jag får en stund över – i anteckningsböcker, på servetter, på händerna om inget annat finns. Det ligger alltid en bok i väskan.

Dast Magazine

DAST.nu är en webbtidskrift. DAST Magazine kom ut i 40 år och slutade som tryckt tidskrift i december 2007. Webb-DAST ges ut av Föreningen DAST vars enda uppgift är att fortsätta att publicera artiklar, noveller och recensioner i samma anda som den tryckta tidningen.

Deckarlogg

Bloggen kort- och snabbtycker om diverse deckare och annan krimi (litteratur, film, TV, tecknade serier). Drivs av Bengt Erikssson och Katarina Tornborg

En trave böcker

Jag som skriver heter Patrik Enander. Bosatt i Göteborg. Arbetar som handläggare på en myndighet. Jag arbetar även extra som lektör åt ett förlag. På bloggen skriver främst om det jag läser.

Enligt O

Det är jag som är O, Linda O och här bjuder jag på mina tankar om böcker och läsning enligt O. Sedan jag startade Lilla O i januari 2009 har jag verkligen hittat min plats i den ytterst trevliga bokbloggarvärlden.

Eva Ulleruds Skrivarlya

Eva Ullerud är medlem i Sveriges Författarförbund (SFF) och Författarcentrum Syd och har en konstnärlig masterexamen i kreativt skrivande från Linnéuniversitetet. Hon bloggar om sitt eget skrivande och publicerar även en lista över alla pågående tävlingar för författare.

Feministbiblioteket

Hanna Lager, 45 år, Nackabo, Skaraborgare, liberal, feminist, mamma, IFK Göteborg-fan, resgalen, sporttokig och såklart bokmal. Bloggar om sina favoritböcker.

Frölids bokhylla

Maritha heter jag och jag läser en hel del böcker i de flesta genres. Ofta har jag flera böcker på gång och läser dem parallellt. Jag försöker blogga en ny recension var 5 dag.

Johns antikvariat

Johns antikvariat säljer böcker av bästa sort på torget i Simrishamn och i Fågeltofta gamla skola, ochbloggar också om böcker.

Kapprakt

Kapprakt är en sida där du kan hitta texter om böcker, författare och en del annat.

Karenina

Tänk innan du talar, läs innan du tänker!

Klimakteriehäxan

Aina Bergvalls blogg. Enligt henne själv är bloggen till främst för henne själv och hennes skriv- och fotoklåda, men du är väldigt välkommen hit! Kom, kom igen, kommentera gärna!

Martin Ackerfors

Martin Ackerfors är författare, bibliotekarie, formgivare och hängiven läsare. Har skrivit två romaner, en diktsamling och en rad artiklar till andra publikationer. Bloggar även om andras böcker.

Monica Iveskölds blogg

Varje måndag får du ett boktips via en bokrecension.
Varje onsdag och fredag får du användbara effektivitets- eller utvecklingstips.

Mösstanten

Från början handlade Mösstanten om allt möjligt: Musik, museer, livet och naturligtvis böcker. Så småningom har böckerna tagit alltmer plats på bloggen.

och dagarna går …

Jag är en bokbloggande speciallärare som läser, skriver och lever. Och dagarna går.

Punktslut

Punktslut

Recensioner, Intervjuer, Listor med mera …

Snowglitter Books

Sandra är en finlandssvensk som älskar att läsa. Jag är en allätare när det kommer till läsning, förutom verklighetsbaserat, det är sällan något för mig. Några av mina favoritgenrer är samtida skönlitteratur, cozy mystery, poesi, pusseldeckare, grafiska romaner och spökhistorier.

Stories from the City, Stories from the Sea

Här finns mest böcker och annan kultur, men även lite mat och stickning och resor och andra härligheter.

Tankar från en samlares hjärna

Detta är en blandad sida med tonvikt på deckarrecensioner

Vi Läser

För dig som älskar böcker. 1 000 boktips för alla tillfällen.

Stories matter - Suzy Hazelwood

Bloggar med fokus på skrivande

Anna Gable

Anna Gable har tidigare arbetat som lektör för skönlitteratur, hållit skrivkurser, bland annat i samarbete med Folkuniversitetet och Vuxenskolan, och coachat författare.

Gable är examinerad språkkonsult i svenska med en fil. kand. i samma ämne från Stockholms universitet och har arbetat professionellt med text, framför allt som lektör, sedan 1996. Tyvärr har hon numera gått i pension och koncentrerar sig på eget skrivande. Men bloggen innehåller fortfarande bra information för författare.

Hjälp med text

Jenny Tedjeza på skrivbyrån Text & Tid jobbar som redaktör och språkgranskare och skriver även manusutlåtanden.

Mörkt rum

Författare att följa

Daniel Åberg

Daniel Åberg är författare till den dystopiska romanserien Virus, thrillerdramat Nära gränsen, relationsromanerna Dannyboy & kärleken och Vi har redan sagt hej då samt föräldraboken När två blev tre.

Fruktan – författarkollektiv

Fruktan består av elva författare som driver bloggen och podcasten Fruktan.se vars ljudnoveller har över hundratusen lyssningar.

Ulf Lindström

Ulf Lindström debuterade 1985 med novellsamlingen Soldimma. Just nu aktuell med Varbergs-trilogin. 2020 kom den första delen (Det nionde livet), andra delen (Det sista ordet) 2022, och en tredje del är på gång.

Kontakta mig

Har något blivit fel? Vill du lägga till en blogg? Skriv …

    Bilder på den här sidan:

    Böcker: Jacqueline Macou – Pixabay
    Stories matter: Suzy Hazelwood – Pexels
    Mörkt rum: Peter H – Pixabay

    Lämna ett svar