Vecka 1-2023 Veckans mening av Stephen King

Jag fick anledning att plocka fram Stephen Kings författarbibel Att skriva under veckan. Mest för att jag kommer ihåg att King är en ivrig förespråkare för att skippa adverben i dialogbeskrivningarna, det han kallar fördärvligt maskrosspråk.

Jag brukar inte hänga upp mig på onödiga adverb eller adjektiv i böcker. Det är svårt att leka polis när man själv syndar. Men under årets julläsning fick jag en bok i händerna i vilken det gödslades friskt med adverb i dialogerna. Och många adjektiv när miljö och personer skulle beskrivas. Ett par exempel finns här: Överanvändning av adjektiv och adverb.

Vid en ny genomläsning av några kapitel i Kings bok, fastnade jag även för detta citat:

Även om det är omöjligt att förvandla en dålig författare till en kompetent, och lika svårt att göra en stor författare av en som helt enkelt tillhör de kompetenta – så är det ändå fullt möjligt att genom hårt arbete, envishet och rätt rådgivning göra en utmärkt författare av en som nyss bara var kompetent.

Hantverk och författarliv

Det finns många nyttiga råd att ta till sig i hans bok, alldeles oavsett vad man tycker om Stephen King i övrigt.

Det är dessutom en bok som roar och ger en fantastisk inblick i författarens liv. Har du inte redan läst den, så gör det. Om du inte hittar den i bokhandeln, kan den finnas på ditt bibliotek.

Bokens underrubrik är: En hantverkares memoarer. Det beskriver boken rätt bra. Det handlar om hantverket och det handlar om Kings författarliv.

Lämna ett svar