Skaffa ISBN till en bok eller novell

Ett ISBN (International Standard Book Number) utgör en identifikationsbeteckning för en publikation. Numret brukar synas på titelbladets baksida och på en bokpärms baksida.

Måste en bok ha ett ISBN?

Det korta svaret är nej. Det är inte nödvändigt. Det långa svaret är att det beror lite på vad du tänker göra med ditt manus.

Ett ISBN är bra eftersom det ger din publikation en identitet utöver titel och författarnamn. För att kunna distribuera din bok är ett ISBN också bra, ibland nödvändigt. Vill du att din bok ska plockas upp av bibliotek är ett ISBN nödvändigt.

Om din bok ges ut via ett förlag, sköter förlaget ansökan.

Om du säljer din bok via Amazon ger e-handelsjätten dig ett nummer, men detta gäller bara för publicering hos Amazon.

Hur skaffar man ett ISBN?

Du ansöker via Kungliga bibliotekets ISBN-tjänst. I Sverige är dessa nummer gratis och enkla att skaffa. Du surfar helt enkelt in på deras webbsajt och ansöker.

Fundera först på om du tänker ge ut en bok eller flera. Planera ett par år framåt. Första gången får du upp till tio nummer av Kungliga biblioteket.

Om du har företag som planerar att ge ut publikationer, ansöker du som företag.

Du kan också söka som privatperson med ditt personnummer.

Kom ihåg att du måste ha en svensk adress.

Hur använder man ISBN?

När Kungliga biblioteket registrerat din ansökan och tilldelat dig en nummerserie är du redo att plocka ut de nummer du behöver.

Tilldelning av ISBN - 978-91-988353-0-4

Varje bok ska ha sitt eget nummer, liksom varje enskilt format. Det betyder att ett manus som ges ut som inbunden bok, pocketbok, ljudbok och e-bok ska ha fyra olika nummer.

Vid större omarbetning av texten, ny titel eller byte av förlag och utgivarnamn ska ett nytt nummer användas.

Mindre korrigeringar som exempelvis nytt tryckår, nytt pris och rättade stavfel kräver inget nytt nummer.

När du är inloggad på ditt KB-konto ser du vilka nummer du plockat ut, men dessa är inte kopplade till titel eller ett visst format. Du bör själv hålla reda på hur du använt dina nummer.

Ett svenskt ISBN kan användas oavsett var du tänker distribuera boken och på vilket språk den är skriven.

Uttag av ISBN-nummer 978-91-988353-1-1

Observera, streckkodsmärkning sköts inte av Kungliga biblioteket. Om ditt tryckeri inte framställer streckkoder kan du söka på internet efter kostnadsfria streckkodstjänster. En e-bok behöver ingen streckkod.

Lämna ett svar