Läst: Köttets tid av Lina Wolff

I Köttets tid växlar berättarrösten, från den otrogne mannen som dras in i en dokusåpa för att återfå sin hustru till nunnan som upplever sig som utvald att hjälpa andra. Romanens huvudperson är dock en svensk skribent på resestipendium i Madrid som dras in i de smått bisarra förvecklingarna. Medan jag läser får jag då och då flashbacks till svartvita filmer från femtio- och sextiotalen. Konstnärligt bildspråk, egensinniga karaktärer och lätt surrealistiska historier. Det är där Lina Wolff har sin styrka, för hennes roman är just egensinnig, surrealistisk och (ibland) obehaglig.

Inget i Wolffs historia är dock femtio- eller sextiotal. Historien innehåller i stället skickligt flera nutida ingredienser som organstöld, dokusåpor, kryptovalutor och darknet, men det mesta roterar ändå kring människans förlorade själ.

Hos många människor är köttets kraft starkare än själens, och för många människor är livet en köttets tid, i stället för en själens tid.

Här och var strösslar Wolff berättelsen med referenser till några av litteraturens och filosofins mästare i stället för att förlita sig på egna visdomsord, lite pretentiöst och lite i onödan tycker jag. Men jag är på samma gång fascinerad över det burleska i Wolffs fantasivärld, kanske framför allt karaktärerna.

Medan jag läser har jag svårt att se vart historien är på väg, men även det löser Wolff med bravur.

En bra bok, med andra ord, men inte för den som vill ha en lättsmält historia i hängmattan.

Köttets tid av Lina Wolff - Bonniers

Om Boken

Genre: Skönlitteratur
Språk: Svenska
Författare: Lina Wolff
Format: Bok
ISBN: 9789100180232
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgiven: 2019-08-20
Antal sidor: 262

Baksidestext:

En svensk skribent åker till Madrid för att få inspiration till sitt nästa projekt. I en bar träffar hon en man som tror sig vara förföljd av skaparna till en ljusskygg nätshow som han medverkat i. Han ber henne gömma honom, och i gengäld berättar han sin historia. Det blir upptakten till ett möte mellan skribenten och den diaboliska mirakelgöraren Lucia – ett möte som till slut tvingar skribenten att fatta ett ödesdigert beslut kring sin egen inre essens.”Köttets tid” är en roman om människans behov av andlighet – dock med fötterna långt nere i en ytterst oandlig verklighets gyttja. Det är också en undersökning av köttet, kött i olika stadier, skepnader och konstellationer.

Aftonbladets litteraturpris

2020 tilldelades Lina Wolff Aftonbladets litteraturpris 2019 med motiveringen:

Lina Wolff liknar ingen annan i den svenska samtidslitteraturen: hon väjer varken för begärets eller inbillningens kraft. Med den mörka och skruvade tredje romanen Köttets tid både befäster och förstärker hon sin egenart. Något så komplicerat som en roman om köttet och själen förmår samtidigt vara oavlåtligt underhållande. Lina Wolff är vild, absurd, brutal och rolig – därför får hon Aftonbladets litteraturpris 2019.


Foto: Gustav Bergman
Se även: Veckans Mening från Lina Wolffs Köttets tid

Lämna ett svar