Läst: En god man av Ulf Lindström

En brottsling och hans advokat

Ulf Lindström gav ut ”En god man” redan 2010. Året därpå delade tidningen Vi ut sitt prestigefyllda litteraturpris till Lindström.

Juryn skrev i sin motivering hans kriminalroman ”ställer den svenske samtidsmannen inför rätta i ett mörkt och skoningslöst småstadsdrama”.

Trubbig inledning

Jag hade svårt för de första styckena i boken. Om man bortser från den korta prologen, börjar den:

Advokatfirma Arne Falck finns bakom de tjocka väggarna i Borås sista patricierhus och sammanträdessalen har den där besinnande stillheten man kan känna i gamla katedraler.

Sedan mal det på med en beskrivning av ett konferensrum och vilka som sitter runt bordet. Det väckte ingen entusiasm hos mig.

Det tar tid innan berättelsen når fram, men när den väl gör det kastas jag handlöst in i en advokats desillusionerade tankar och halvtaskiga samvete. Varje ord, varje mening bär den där uttråkade och småbittra attityden som följer med vantrivsel på jobbet och dåligt självförtroende.

Det är något märkligt med Ulf Lindströms sätt att skriva. Stilen, språket, de oväntade vändningarna gör att jag slukar varje mening. Det är stilistiskt utmejslat med noggrannhet och har flera lager av uppfinningsrikedom och humor. Iland en svart humor.

Inte den sedvanliga kriminalromanen

Det här var inte tänkt som en kriminalroman. Förlaget övertalade Lindström att ändra karaktärerna för att passa in i genren. Vilket märks, eftersom mordhistorien på något sätt är sekundär.

I stort sett handlar romanen om två män. Var och en desillusionerad på sitt sätt. En är advokat. Den andre mördare. Det finns ingen mordgåta. Mördaren har redan erkänt. Frågan är varför, och hur advokaten ska lägga upp försvaret.

Allt är skrivet ur ett utpräglat manligt perspektiv. Män som lever i en värld med kvinnor de älskar, men inte förstår eller inte kan nå. När romanen hamnar i mörka gränder med barnpornografi, pedofili och föräldraskap blir berättelsen obehaglig. Huvudpersonen tvingas konfrontera sin manlighet och sina dunkla drifter.

Här hade historien lätt kunnat spåra ur, men det gör den inte.

Om boken

Genre: Skönlitteratur, kriminalroman
Språk: Svenska
Författare: Ulf Lindström
Format: Bok
ISBN: 9789146221043
Utgivningsdatum: 2011
Förlag: Wahlström & Widstrand
Baksidestext:
”Stilistiskt briljant, moraliskt uppfordrande och bittert underhållande om den samtida svenska småstadens bakgator. En mordhistoria med ljuskäglan överraskande säkert riktad rakt in i en oroande diskussion om kön, tabu, våld och makt”

Läsvärd? Absolut. Ibland kan historien och stilen upplevas som tung (lite för mycket), men på något sätt hittar den alltid tillbaka.

Veckans mening

Jag gillade Lindströms iller och plockade ut den till veckans mening: Vecka 47-2022 – Veckans Mening.

Ulf Lindström

Läs vad Ulf Lindström själv skriver om boken: En god man.

Lämna ett svar