Läst: Dissonans av Bim Wikström

Bim Wikströms deckardebut

Bim Wikström deckardebuterar med Dissonans (2022). En deckare av den småmysiga sorten utan seriemördare eller styckade lik. Vardagsnära skildring av människor i ett mindre samhälle.

Bim Wikström är redan en erfaren författare med utgivningar på andra förlag, bland annat det egna förlaget B. Wikströms bokförlag (extremt fyndigt namn om någon frågar mig). Men det här är alltså hennes debut inom spännings- och deckargenren.

Historien

En kvinnlig journalist (Marita Ek) flyttar från Stockholm för att arbeta på lokaltidningen i småländska Eksjö. Temporärt, kan man tänka sig, men det blir säkerligen mer permanent om det kommer en uppföljning till Dissonans.

Utgivningen har gått snabbt. Boken utspelar sig i år (2022) med referenser till övergående pandemi och annat. Huvudpersonen i boken får i uppdrag att skriva en artikel om hur innevånarnas liv förändrats efter pandemin, vilket fungerar som en länk mellan två olika historier: försvinnandet av en man från ett äldreboende och en ung pojkes brutala död, som snart visar sig vara ett mord.

Med i flytten till Eksjö är Marita Eks dotter. Wikström faller inte i fällan att göra dottern till en trilskande tonåring som hatar att lämna Stockholm. Tvärtom finner sig dottern väl till rätta i en ny miljö och en ny skola. Lite befriande, faktiskt.

Marita Ek möter inte heller någon fiendskap på sin arbetsplats, utan konflikterna i boken handlar mer om hennes eget förflutna, inte minst med före detta maken.

Bim Wikström tar inte heller ut svängarna när det gäller den unga pojkens död … Nåja, i alla fall inte så mycket som andra författare kanske skulle ha gjort. Det gör att boken blir väl sammanhållen där våldet bara rör sig under ytan.

Spännande? Nej, kanske inte. Men inte heller direkt tråkigt.

Jag tror att en uppföljning kommer att bli snäppet vassare.

Recensioner

Bim Wikström har över lag fått bra recensioner. Mycket beroende på att det är välskrivet, vardagsnära och trovärdiga karaktärer. Språket blir aldrig överdrivet för att nå effekter, utan det är stillsamt och lättläst.

Jag tycker kanske inte om att huvudpersonen är journalist (de är alldeles för vanliga i deckare) eller att titeln tidigt låter läsare ana historiens poäng, men det är egentligen ingenting som stör.

Om Bim Wikström

Bim Wikström är född 1958 och med rötter Österbotten. Uppvuxen i Örebro, men numera bosatt i Lund.

På Grammisgalan 2001 var hon nominerad som textförfattare till årets bästa barnplatta. Året därpå debuterade hon som författare med ungdomsboken Maja och Mårten på Bokförlaget Opal.

Hon har en utbildning som arbetsterapeut och speciallärare, men efter en utbildning på Lunds universitets Författarskola har hon sysslat med skrivandet. Allt från barnvisor och texter för barn och unga och musikaler till läroböcker och romaner.

Likt huvudpersonen i Dissonans har Bim Wikström ett sommarställe på Aspö i Karlskronas skärgård. Läs mer: Om Bim Wikström.

Fakta om boken

Titel: Dissonans
Författare: Bim Wikström
Genre: Skönlitteratur, Deckare
Format: Tryckt Bok, e-bok
ISBN 9789189318489 (9789189318502)
Första svenska utgåva: 2022
Antal sidor: 301
Förlag: Southside Stories
Beskrivning: ”Journalisten Marita Ek lämnar Stockholm för en tjänst på lokaltidningen i småländska Eksjö. En nystart efter skilsmässan, har hon valt att kalla det. Ingen, inte ens närmaste vännen Cissi, känner till den egentliga anledningen till att hon vill lägga många mil mellan sig själv och exmaken. Men det som Marita tror ska bli en lugn tillvaro på en sömnig landsortstidning visar sig bli allt annat än just det. En äldre mans försvinnande och en ung pojkes tragiska öde drar in henne i en räcka av händelser där hon arbetar parallellt med polisen i sökandet efter svar.”

Läsvärd: Ja, det tycker jag. En bra deckardebut. En uppföljare kan bli lite vassare.

Boken finns också som ljudbok inläst av Callin Öhrvall Delmar.


Foto: Kenneth Göransson

Vad andra tycker

De olika gåtorna får sina lösningar, mer och ibland mindre oväntade. Den mindre orten får mer kött på benen än staden Eksjö. Ett antal personer får vi känna, några kommer säkert att återfinnas i nästa bok. Jag tror att hon är bäst på de mer vardagliga mysterierna än på den något skruvade mordintrigen.

Leif-Rune Strandell, DAST

Detta är inte den mest sannolika intrig jag har läst. Berättelsen hackar betydligt, dialogen är inte tillräckligt genomarbetad. Jag känner inte att detta är en färdig produkt.

Nisse Scherman

Det är en stark debut, det finns väldigt mycket positivt att säga om språk, karaktärer, miljöer och en intelligent intrigkonstruktion. Är det tillräckligt för att verkligen sticka ut i den stora floden av ny svensk spänning? Jag vet inte riktigt, den går i alla fall inte in på min topplista över årets bästa svenska spänningsdebuter.

Anders Kapp

Lämna ett svar