Läst: Box 21 av Roslund & Hellström

Jag har skrivit om det någon annanstans, men låt mig upprepa mig själv. Under flera år läste jag inte särskilt många böcker (av olika skäl). Därmed är många svenska böcker och svenska författare obekanta för mig, något som jag numera försöker ta igen, så gott jag kan.

Den här veckan kom turen till Anders Roslund och Börge Hellström.

Jag läste Box 21. Den kom ut redan 2005 och är den andra boken i serien om den lite osympatiske polisen Ewert Grens.

Handlingen

Två olika händelser löper samman på ett sjukhus. Narkomanen Hilding har sålt amfetamin utblandat med tvättmedel till fel personer och hittas död i ett trapphus. En prostituerad som hamnat på sjukhuset efter en misshandel, tar gisslan i sjukhusets bårhus för att hämnas de oförrätter hon utsatts för. Hennes krav är att Ewert Grens vän och kollega Bengt Nordwall ska komma dit och ta gisslans plats, vilket han gör.

Det är upplagt för en thrillerliknande spänning … Men av detta blir det inte mycket.

Gisslandramat tar slut i första delen av boken. Sedan mal efterdyningarna på i långsamt tempo.

Trafficking och droghandel

Roslund & Hellström var kanske tidigt ute när de 2004 skrev om trafficking och droghandel, även om jag tvivlar på det. I dag har vi hundratals liknande skildringar, de flesta betydligt vassare. Box 21 har med andra ord inte åldrats särskilt väl.

Ju längre boken lider, desto svårare får jag att hålla intresset vid liv. Det som kanske var briljant för snart 20 år sedan, känns inte lika upphetsande idag. Inte för mig.

Det moraliska dilemmat, att inte ge de döda en röst och att ifrågasätta en kollega, tar onödigt stor plats. Knorren på slutet är oväntad, men sett med nyktra ögon: inte särskilt trovärdig.

Om Boken

Genre: Skönlitteratur, kriminalroman
Språk: Svenska
Författare: Anders Roslund, Börge Hellström
Format: Pocket
ISBN: 9789164204011
Förlag: Piratförlaget
Första utgivning: 2005
Serie: Ewert Grens (2)

Baksidestext: En kvinna hittas med trettiofem piskrapp över ryggen i en lägenhet med elektroniska lås. En man blandar tvättmedel och amfetamin medan vener fräts sönder. Snart ska en av dem åka nerför trappan i rullstol, med ansiktet in i en vägg. Den andra ska ta hissen ner till bårhuset, peka med en pistol, ta döda och levande som gisslan. Kriminalkommissarie Ewert Grens och kriminalinspektör Sven Sundkvist leder plötsligt två olika brottsutredningar från en operationssal på akutintaget.

Läsvärd? Nja … Jag tycker kanske inte det.

Lämna ett svar